De jongeren van cd&v team Bart hopen dat het volgende gemeentebestuur de lokale jeugd nog meer ondersteunt om in Zaventem te blijven wonen. Volgens cijfers van Immoweb steeg de huizenprijs in Zaventem de afgelopen tien jaar met 34 procent. Jongeren kunnen zo niet meer volgen. Met een ludieke actie met zelfgemaakte immoborden in het Zaventemse straatbeeld pleit JONGCD&V team Bart voor initiatieven voor betaalbaar wonen in Zaventem. Zo voorzagen de jongeren het immobord met “te huur” ook van een banner “te duur”.
“Betaalbaar Wonen is voor ons een topprioriteit. Jongeren die opgegroeid zijn in onze gemeente ontwikkelen vaak een nauwe band met de gemeente en haar verenigingsleven. Als die jongeren bij ons kunnen blijven wonen, dan leidt dat ook tot een hechtere gemeenschap. Velen van ons komen uit de Zaventemse jeugdbewegingen”, zegt voorzitter Hasti Khoshi.
Samenwerking tussen overheid en privé
“De mediaanprijs voor een huis in Zaventem bedraagt €455.000, voor een appartement €300.000. Een haast onmogelijke klus voor jonge inwoners”, zegt Bart Vander Sanden van JONGCD&V team Bart.
JONGCD&V wil dat de gemeente in grote projecten samen met bouwpromotoren een vast aantal woningen aan een bescheidener prijs kan voorzien, bijvoorbeeld omdat ze kleiner zijn en dus voor jongeren haalbaar worden. Ook met nieuwe modellen van cohousing waarbij gemeenschappelijke ruimtes worden gedeeld, sla je twee vliegen in één klap: het werkt kostenbesparend en het creëert sociale interactie.
Sociale kavels
“Wij zijn ontgoocheld in het Vlaams decreet Wonen in Eigen Streek (WIES)”, zegt Bart Vander Sanden. “Dat voorziet een tussenkomst in de prijs van nieuw gebouwde woningen en appartementen, maar dat is voor de gemeente gewoon budgettair niet haalbaar. "We zullen dus de komende jaren op zoek moeten gaan naar realistische alternatieven.”
De jongeren van cd&v team Bart vragen dat de gemeente blijft inzetten op het aanbieden van sociale kavels. Uiteraard zullen dat geen grote aantallen zijn, maar ook hier doen de jongeren een nieuw voorstel. Als de gemeente de sociale kavels niet verkoopt, maar in erfpacht - waarbij de gemeente eigenaar blijft van de grond en een recht verschaft aan iemand om daar een huis op te bouwen, de eigenaar van het huis betaalt dan jaarlijks een beperkte erfpachtvergoeding - geeft, dan betalen de jonge kopers minder en is de gemeente haar schaarse gronden ook niet voor altijd kwijt.
Comments