De ligging van Zaventem nabij de hoofdstad zorgt voor uitdagingen die deels dezelfde zijn als in Brussel. Zo werd onze gemeente steeds drukker, wat verschillende hindernissen met zich meebrengt. Ook kent Zaventem een heel diverse bevolkingssamenstelling, wat specifieke noden met zich meebrengt. De grote uitdaging is om in dit verhaal tot één hechte Zaventemse gemeenschap te komen. Inzetten op veiligheid en verbinding is dus een absolute vereiste.
6. Zichtbaardere en toegankelijkere politie in het straatbeeld
Je voelt je niet thuis als je je niet veilig voelt. Daarom is veiligheid voor ons cruciaal. In overleg met de politie moeten de juiste prioriteiten worden gesteld. We willen inzetten op een zichtbaardere en toegankelijkere politie in het straatbeeld: de wijkagent moet terug een gekend gezicht worden. Kordaat optreden is nodig ten aanzien van criminaliteit (inbraken, straatracen, vechtpartijen), maar evenzeer ten aanzien van allerlei vormen van ‘je-m-en-foutisme’: van stoepparkeren tot sluikstorten. Het beleid rond GAS-boetes moet verstrengd worden. Als we willen dat voorbeeldige burgers hun burgerplicht blijven doen door bijvoorbeeld hun stoep of voortuin mooi in orde te houden, dan moeten we ook strenger optreden tegen zij die dat aan hun laars lappen.
Zaventem is ook een hele jonge onderwijsgemeente. Een gemeente waar veel kinderen en jongeren aanwezig zijn en hun dag doorbrengen, maar die zich niet altijd begrepen voelen. Met een jeugdflik bieden we een aanspreekpunt voor jongeren waar ze bij terechtkunnen met hun problemen op vlak van veiligheid. Een agent die tussen de jongeren staat, hen begrijpt en proactief optreedt bij problemen. We betrekken dit aanspreekpunt ook bij het jeugd- en onderwijsbeleid, zodat ook scholen en (jeugd)verenigingen met hun vragen daar terechtkunnen. Naast de jeugdflik willen we ook een voltijdse jeugdwerker inschakelen om het beleid korter bij de jongeren te brengen en omgekeerd.
7. Investeren in verbinding tussen mensen
Ons tweede speerpunt is verbinding, want onbekend is onbemind. Nederlands leren is geen straf, maar een noodzakelijk bindmiddel om deel te nemen aan de Zaventemse gemeenschap. Van mensen die sociale voordelen genieten, eisen we dat ze binnen een redelijke termijn een basis Nederlands kennen. We zorgen daarbij natuurlijk voor kwalitatieve begeleiding via de Integratiedienst. We versterken de bestaande taalinitiatieven en we ontwikkelen ook nieuwe initiatieven, in samenspraak met de verschillende gemeentelijke diensten, het OCMW, de scholen, de sociale huisvestingsmaatschappij en het buurtwerk. Verbinding vraagt vaak om een plek om elkaar te ontmoeten. We investeren dan ook actief in nieuwe ontmoetingsplaatsen. Op initiatief van onze schepen voor integratie, Hamid Akaychouh, creëerden we ons eerste Buurthuis Mozaïek in Zaventem. Na enkele jaren blijkt al welke positieve impact het buurthuis heeft op de wijken in Zaventem-Noord. We zouden daarom graag een tweede buurthuis maken in St-Stevens-Woluwe. We zetten ook in op brugfiguren in de verschillende wijken. Zij kunnen helpen om de noden in de verschillende wijken en gemeenschappen beter te begrijpen en met elkaar in contact brengen.
Speciaal voor nieuwkomers organiseren we jaarlijks een onthaaldag. Daarop verwelkomen we nieuwe inwoners en maken we hen wegwijs in de gemeentelijke diensten en het vrijetijdsaanbod van de gemeente en de verenigingen. Tegelijk biedt een onthaaldag ook de kans om vanuit het beleid de mensen te wijzen op een aantal verwachtingen en mogelijkheden van de Zaventemse gemeenschap op het vlak van taal en integratie. Daarnaast bezorgen we nieuwkomers ook een welkomstbrochure met informatie over onze diensten, activiteiten, waarden en Zaventemse tradities.
We maken graag werk van een betere spreiding van gemeentelijke activiteiten over de deelgemeenten. Grote activiteiten zoals Pop@Park zijn op hun plaats in Zaventem centrum. Voor een activiteit zoals de viering van de Vlaamse feestdag op 11 juli willen we een beurtrol invoeren over de verschillende deelgemeenten.
8. Verbinding via onderwijs en vrije tijd
Verbinding realiseren we ook via het onderwijs en de vrije tijd. Voor onze kinderen en jongeren investeren we volop in taalversterking van Nederlands op school, ook buiten de schooluren. We stimuleren de ouders om daar volop aan mee te werken. Zonder hun steun zijn de uitdagingen waarvoor we staan niet op te lossen. Niet alles kan worden opgelost door de overheid of de school. We ondersteunen de ambitie van onze scholen om de onderwijskwaliteit te verhogen. Als de beloofde extra middelen vanuit de Vlaamse overheid er effectief komen, dan willen we de financiële bijdrage vanuit de gemeente voor de opvanginitiatieven van onze lagere scholen optrekken. We blijven er ook voor zorgen dat al onze kinderen in de lagere scholen kunnen genieten van ondersteuning vanuit de gemeente voor onder meer busvervoer, schoolzwemmen en de organisatie van de schoolfeesten. Voor ons telt elk kind.
Voor onze kinderen en jongeren gaan we resoluut voor “Elk kind een hobby”. Een hobby is zó belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Om eens te ontsnappen uit de drukte op school en ook uit de “digitale drukte” van de sociale media. Natuurlijk zijn beweging, en socio-culturele verrijking even belangrijk voor volwassenen. Als gemeente zorgen we voor kwalitatieve vrijetijdsinfrastructuur. Zoals afgesproken bouwen we een prachtig nieuw sportcomplex met zwembad aan de Quinkenstraat. Maar we kijken ook verder in de toekomst. Daarvoor gaan we graag in gesprek met onze jeugdraad, sportraad, cultuurraad, sociale raad, dorpsraden, kortom met iedereen die weet wat de noden zijn. Niet alle vrijetijdsinfrastructuur is vandaag eigendom van de gemeente en dat moet ook niet. We mogen gelukkig zijn dat onze verenigingen ook zelf investeren. Bart Dewandeleer heeft er als schepen van financiën voor gezorgd dat investeringen door verenigingen ook financieel ondersteund worden door de gemeente, bijvoorbeeld met renteloze en gewaarborgde leningen. We gaan verder op dat elan.
9. "De Waterfabriek": huis van verbinding
Onlangs deed zich de unieke kans voor om het voormalige Farysgebouw aan de Devlemincklaan te kopen. Voor cd&v team Bart vormt dit de start van het nieuwe project “De Waterfabriek” als huis van verbinding. Tijdens de bouw van de nieuwe kunstacademie, gebruiken we het Farysgebouw als voorlopige huisvesting voor de academie en het jeugdhuis. Daarna maken we er een nieuwe ontmoetingsplaats van in het groen, waar er plaats is voor ouderen, jongeren en verenigingen. Het gebouw kan aan onze verenigingen ook plaats bieden om te vergaderen, activiteiten te organiseren en materiaal op te slaan. We willen ook de vrijwilligers van het repaircafé een mooie plaats geven. De aankoop van de site zal er ook voor zorgen dat we er 3 hectare toegankelijk groen bij krijgen die we voor wandelaars en fietsers kunnen openstellen.
10. Voor jongeren, ouderen en verenigingen
Een “Overkophuis” voor jongeren die eens willen binnenwandelen voor een luisterend oor, is één van onze sociale speerpunten. We zetten ons in om van de Vlaamse overheid een erkenning en financiering te bekomen. Daarnaast streven we naar extra diensten voor ouderen, bijvoorbeeld om hen wegwijs te maken in de digitale wereld. Voor inwoners met een beperking of voor ouderen met beperkte mobiliteitsmiddelen zorgen we ervoor dat zij de verschillende sociale initiatieven kunnen bereiken via de uitbreiding van ons mindermobielenvervoer, een speerpunt van onze schepen van sociale versterking, Hilde Van Craenenbroeck.
Onze parochiezalen zijn essentieel om het sociaal weefsel in onze 4 deelgemeenten te versterken en de werking van onze verenigingen te ondersteunen. Om diverse redenen staat de uitbating van onze parochiezalen onder druk. De zaal Ons Huis in Sterrebeek vervult naast gemeenschapszaal ook nog de functie van turnzaal voor de Vrije Basisschool. We zijn partner voor onze verenigingen om onze parochiezalen in stand te houden.
Bouwen aan een hecht Zaventem betekent voor cd&v team Bart ook investeren in ons historisch erfgoed. We willen samen met het Erfgoedcomité, het Patriottisch Comité, de dorpsraden, de verenigingen en onze gemeente-archivaris, de investering in ons historisch erfgoed versterken. Het gaat dan onder meer over de werking van het Erfgoedhuis in Sint-Stevens-Woluwe, maar ook in de ontwikkeling van de historische 18e eeuwse hoeve aan de Imbroekstraat in Zaventem die de gemeente recent aankocht. De ligging van deze hoeve middenin de Zaventemse schoolomgeving biedt veel kansen om de site te betrekken in de onderwijsprojecten van de scholen. Ook het complexe en gerechtelijke dossier van het kasteel Ter Meeren in Sterrebeek volgen we van nabij op. We willen daarnaast een initiatief nemen om aan het fysieke aanbod van erfgoedsites een virtueel luik te koppelen, zodat de inwoners op een boeiende en eigentijdse manier de mooie verhalen van Zaventem kunnen herbeleven.
Tot slot willen we ook onze verenigingen en onze raden financieel een extra duwtje in de rug geven. De kosten voor het organiseren van activiteiten zijn de laatste jaren gestegen. Met de middelen van enkele jaren terug kan je vandaag niet meer hetzelfde organiseren. Binnen een gezonde gemeentelijke begroting, maken
コメント