top of page

10-puntenplan voor jongeren

Zaventem is een jonge gemeente met een grote populatie jongeren. Wij vinden dat die jongeren meer aandacht verdienen en er werk gemaakt moet worden van een sterk jeugdbeleid. Daarom lanceren we met JONG cd&v team Bart een 10-puntenplan voor de jeugd.

1. Overkophuis in Zaventem

Open een Overkophuis als veilige haven waar jongeren terecht kunnen voor ondersteuning, advies en ontspanning. Hierbij is het belangrijk dat dit toegankelijk is en dat er ook in de verschillende deelgemeentes ruimte afvaardiging is met bijvoorbeeld zitdagen. Dit moet een participatief project zijn voor de jeugd maar ook met de jeugd. Samenwerkingen met gemeentelijke actoren binnen het jeugdwerk zoals jeugdverenigingen, jeugdhuizen en scholen moet uitgebreid bekeken worden.


2. Jeugdflik aan de slag!

De criminaliteitscijfers dalen (-17% op 10 jaar) en toch voelt 39% van de inwoners in Zaventem zich minstens af en toe onveilig. Werf een politieagent aan die zich richt tot jongeren, om hun gevoel van veiligheid te verbeteren en het contact tussen jongeren en de politie te bevorderen. Deze agent moet zichtbaar zijn in de schoolomgevingen en bij de jeugdhuizen en -verenigingen. Het is een eerste aanspreekpunt voor jongeren bij problemen zodat (potentiële) incidenten snel aangepakt kunnen worden.


3. Beleid door en voor jongeren

Zaventem is één van de Vlaamse gemeenten met het grootste aandeel minderjarigen in de bevolking. Slechts 5 gemeenten hebben tellen meer minderjarigen. Ontwikkel een nieuw jeugdbeleidsplan en werk dit jaarlijks bij om in te spelen op de actuele behoeften van jongeren, maar tegelijkertijd een langetermijnvisie te ontwikkelen op het vlak van jeugdbeleid. Richt een jongeren- en kinderparlement op waarin jongeren hun droomstad kunnen tekenen en hun stem kunnen laten horen in het gemeentebeleid. Zet ook in op andere participatieprojecten voor jongeren. Jongeren betrekken is cruciaal om een toekomstgericht gemeentebeleid te creëren. Bovendien is het heel moeilijk om afgehaakte inwoners opnieuw te betrekken. Jong geleerd is oud gedaan.


4. Betere communicatie op maat van onze jeugd

Slechts 56% van de Zaventemnaars is tevreden over de communicatie van de gemeente. Verbeter de communicatie met de jeugd via hun communicatiekanalen, zodat jongeren op een aantrekkelijke en toegankelijke manier op de hoogte blijven van beleid en activiteiten. Werk met jongerenambassadeurs die jongeren in hun taal kunnen informeren. 


5. Nieuwe lokalen voor Chiro Zaventem & Terminal T

46% van alle Zaventemnaars is tevreden over onze jongerenvoorzieningen. Toch kunnen we beter. We willen voor elke jongere en plek creëren waar ze jong kunnen zijn. Zorg voor nieuwe en betere lokalen voor Chiro Zaventem en Terminal T, zodat ze optimaal kunnen functioneren. 


6. Meer ruimte voor Street Art

Zaventem telt een erg kwaliteitsvolle kunstacademie en een sterke participatie in het deeltijds kunstonderwijs. Ze telt 1.290 leerlingen. 379 hiervan volgen lessen beeldende kunst. Creëer meer ruimte voor street art zodat jongeren hun creativiteit ook buiten de muren van het kunstonderwijs kunnen uiten. Zo dragen ze bij aan een warm, gezellig en levendig straatbeeld. Samenwerking met de kunstacademie. 


7. Ieder kind een hobby

57% van alle Zaventemnaars is lid van minstens één vereniging in onze of een andere gemeente. Tegelijk groeit 9,4% van de kinderen op in een kansarm gezin. Deze kinderen hebben een grotere kans om geen toegang te vinden tot het vrijetijdsaanbod. Bied extra (financiële) steun aan verenigingen die zich inzetten voor kansarme kinderen om hen de kans te geven om volop kunnen deelnemen aan activiteiten en zo hun talenten kunnen ontwikkelen. 


8. Aanwerven van voltijdse jeugdwerker

Stel een voltijdse jeugdwerker aan die samenwerkt met de jeugdraad en jeugdconsulent om de gemeente en verenigingen te adviseren en ondersteunen. Bevorder ook de adviserende rol van de jeugdraad en de gemeente. Jeugdverenigingen zijn een belangrijke leeromgeving voor jongeren en het is belangrijk om hen voldoende te ondersteunen in die rol. 


9. Betaalbaar wonen

De mediaanprijs voor een huis bedraagt €455.000. Een haast onmogelijke klus voor jonge inwoners in Zaventem. Stimuleer betaalbare woonmogelijkheden voor jongeren zodat zij in Zaventem kunnen blijven wonen en bijdragen aan de gemeenschap. Benut de (beperkte) hefbomen op gemeentelijk niveau maximaal door o.a. bijvoorbeeld bouwpromoteren te verplichten om per X-aantal woningen of appartementen ook een woning of appartement met sociaal oogmerk te voorzien. 


10. Onderwijslandschap beter ondersteunen

Met 5.465 leerlingen in de Zaventemse scholen, is Zaventem een echte onderwijsgemeente. Tegelijk zijn er specifieke uitdagingen rond talenkennis en onderwijskansarmoede. Versterk het onderwijslandschap door nauwe samenwerking met scholen en het bieden van extra middelen en ondersteuning van directies en leerkrachten. Zet in op de taalontwikkeling van ouders en kinderen, ook buiten de schooluren.


Kommentare


bottom of page